"… that he will begin to seek and can find that true centre, which is everywhere and nowhere." (N. Sri Ram)

Mindful werken in de ITC tuinen

January 19th, 2017 at 18:02

Je bent van harte welkom om mee te werken tijdens een van onze tuindagen op het ITC. Je hoeft hiervoor geen ervaring met tuinieren te hebben. Bij het verdelen van het werk houden we rekening met de mogelijkheden van een ieder.

Mindful werken

Het is heerlijk om in aandacht te werken in de sfeer van het ITC. Dit betekent dat de handeling zelf belangrijker is dan het resultaat. Bij het wieden van onkruid, het snoeien, planten en maaien houden we onze aandacht in het moment. Dit is een goede meditatieoefening op zich. We beginnen en eindigen de dag met een korte stilte meditatie, en werken zoveel mogelijk in stilte. Als je tussendoor toch even over het werk wilt overleggen, doen we dat zo bondig mogelijk en in aandacht. Je kan ook in je eentje in stilte werken. Tijdens de lunch, binnen of buiten, proberen we met volle aandacht te eten, zo veel mogelijk in stilte. Bij slecht weer komt de dag te vervallen.

De tuinen van het ITC

Het ITC bestaat uit een parkachtig bos van 16 hectare en enkele tuinen. Tijdens de werkzaamheden concentreren we ons met name op de meditatietuin bij de blokhutten, de tuinen rond St. Michaels House, en de Garden of Remembrance (zie kaartje). Voor de werkzaamheden in het bos, waarvoor ITC zware machines ter beschikking heeft, bestaat een andere groep vrijwilligers, die doen dit werk al vele jaren. In overleg, en na een korte opleiding, kunnen ook lichtere mechanische werkzaamheden plaats vinden, zoals gras maaien.

Tuinplanten over?

Heb je tuinplanten over dan zijn deze van harte welkom. Er zijn wel twee beperkende factoren: het ITC ligt op arme zandgrond met veel bos, dus veel schaduw. Bovendien zijn we blij dat er veel konijnen en af en toe reeën zijn. Het heeft zodoende geen zin planten mee te nemen die op hun menu staan. We hebben een lijst van planten die ze met rust laten, dus vraag die even op.

Dagindeling

9.45 Welkom, koffie of thee
10.00 Stilte meditatie in de meditatiekamer
10.3O Start werkzaamheden.
13.30 Lunch. Neem zelf vegetarische lunch mee. Wij zorgen voor soep.
12.30 Vervolg werkzaamheden
16.00 Afronden werkzaamheden, korte meditatie.

Praktische aspecten

• ITC zorgt voor snoeischaren, tuinhandschoenen etc.
• Neem zelf brood mee voor de lunch. Wij zorgen voor soep, koffie, koekjes etc.
• Geef zo mogelijk op wanner je komt, zodat we voldoende koffie, thee en soep hebben
• Begeleiding: Arend Heijbroek

Data iedere derde zaterdag in de maand, voor het eerst zaterdag 18 maart
Locatie St. Michaels House, Valkeveenselaan 19, 1411 GT Naarden, Tel. 035 – 694 51 21

Je bent van harte welkom!

Informatie (aanmelden):

Comments are closed.